Aktuelt

Illustrasjonsbilde

Ridefysioterapi -noe for deg?

Ridefysioterapi har en fordel «vanlig fysioterapi» ikke har, nemlig vår kollega hesten. Hester er fantastiske skapninger!

Publisert

Ridefysioterapi har en fordel «vanlig fysioterapi» ikke har, nemlig vår kollega hesten. Hester er fantastiske skapninger!

For mange pasienter er ridefysioterapi et supplement i fysioterapibehandlingen. Ettersom jeg jobber med barn er det viktig for meg at behandling og trening er litt lekbasert når det er mulig. Mange barn elsker hester, og det å få ri er for mange ukens høydepunkt. På hesteryggen jobber barna med mange muskelkjeder i både sagittalplan og tverrplan samtidig som deres opplevelse kun er at de er på ridning.

Norrud, Råheim, Sudmann og Håkanson (2020) sier at postural kontroll blir utfordret og forbedret gjennom hestens rytmiske bevegelser og at barn med Cerebral Parese og asymmetri hadde gode resultater fra ridefysioterapi. Hestens bevegelser i kombinasjon med øvelser på hesteryggen kan derfor tenkes å gi bedre resultat enn kun øvelser på bakken for denne gruppen pasienter

Debuse (et.al., 2009) fant i sin studie om effekter av ridefysioterapi hos barn med cerebral pares at ridefysioterapi ikke føltes som fysioterapi, men som en normal og hyggelig aktivitet. Studien rapporterte også om overføringseffekt av ridefysioterapi til annen motorisk aktivitet hos de samme barna. Det kan antas at barn med andre diagnoser opplever de samme positive effektene av ridefysioterapi som barna studiene omtaler, selv om det ikke foreligger direkte forskning på ridefysioterapi og deres diagnoser.

Når jeg flytter litt av treningen til stallen ønsker jeg samtidig å flytte litt av treningen som skjer på hesteryggen til hjemmetrening, spesielt når jeg har med meget hesteinteresserte barn som har et stort ønske om en dag å kunne ri helt selv. Ett eksempel på øvelse overført til hjem er «over bommer i topunktssits». Hjemme blir det til ri på en «hoppeku» på krakk og opp i topunktssits over de 10 usynlige bommene.

Illustrasjonsbilde

Når man skal trene hele livet er det viktig at det er lystbetont og at man har motivasjon. Kosen, kontakten, stallmiljø og ikke minst mestringer er bonuser til treningen som foregår på hesteryggen. Vi er heldige som kan få lov til å drive god fysioterapi på hesteryggen. Gi pasientene en annen måte å jobbe på. Ved å tilpasse økten til individet og jobbe målrettet blir hesten vårt beste treningsapparat samtidig som pasienten ofte tenker «jeg trener ikke, jeg er på ridning». Imidlertid når sant skal sies, så trener man mye når man rir. I tillegg er livet i stallen og på hesterygger også så mye mer, og derfor får man fort fornemmelsen om at vi «bare» gjør noe gøy. I arbeid, spesielt med barn som må trene mye, er det svært viktig at treningen og fysioterapibehandlingen også er litt lystbetont. Vi må fange barnets initiativ og interesser, og bringe det inn i den enkeltes fysioterapi. Trening er best når vi bare gjør noe som er gøy samtidig som vi bruker kroppen godt! Stallen og hesten skal gi barna noe mer i deres individuelle fysioterapioppfølging, og forhåpentligvis gjøre dem enige i at HEST ER BEST!

Er du en barnefysioterapeut med hesteinteresse kan jeg anbefale dette kurset slik at også du kan tilby ridefysioterapi til dine pasienter. Dette kurset må gjennomføres for å kunne utøve ridefysioterapi og kreve takst T99 fra Helfo.

Kilder

Praktisk om kurset

  • Antall timer inkludert oppgave: 220 timer

  • I forkant av kurset måtte alle ha gjennomført hestekunnskapskurs ved Norsk Hestesenter. Der måtte man også bestå rideferdigheter på begynnernivå tilsvarende nivå Lett B. (Dette kravet har nå blitt endret til nivå Lett C.).

  • Kurset var satt sammen av fire samlinger med oppgaver mellom hver samling før avsluttende oppgave etter siste samling. Fokus på teori og praksis.

  • Ridefysioterapi får støtte av Helfo. Ridefysioterapien må være av betydning som en erstatning for, eller supplement til tradisjonell fysioterapi.



Powered by Labrador CMS