baby torticollis tbuf

HINE inn i førstelinjetjenesten

Vi har tatt en prat med Nina Kløve i NorCP om kartleggingsverktøyet.

Publisert Sist oppdatert

HINE (Hammersmith Infant Neurologiacal Examination)

HINE (Hammersmith Infant Neurologiacal Examination) er en standardisert klinisk undersøkelse, brukt for å vurdere nevrologisk utvikling hos barn fra 2-24 mnd (før gående alder).

Undersøkelsen består av 3 deler. Del 1 den nevrologiske undersøkelsen inneholder 26 items som hver gis en skår mellom 0 og 3 poeng. Del 2 kartlegger motorisk funksjon og del 3 beskriver barnets state i undersøkelsen. Krever ikke sertifisering, og minimalt med utstyr.

HINE (Hammersmith Infant Neurological Examination) er en standardisert nevrologisk undersøkelse som kan brukes på barn fra 3 mnd. korrigert alder og opp til barnet står og går. HINE har blitt stadig mer kjent, og benyttes som et kartleggingsverktøy i spe/småbarnsundersøkelsen, først og fremst takket være det systematiske arbeidet til fysioterapeut Henriette Paulsen og barnelege Ulf Wike Ljungblad ved Sykehuset i Vestfold. 

Paulsen og Ljungblad har holdt et stort antall HINE innføringskurs både på sykehus og i kommuner de siste årene, og i tillegg inviterer flere sykehus også terapeuter i førstelinjetjenesten til kurs og opplæring i testen. BUF arrangerer nye kurs i 2024 og 2025, datoer kan du finne lengre ned i artikkelen.

Norsk kvalitets og oppfølgingsregister for cerebral parese (NorCP) har i 2023 organisert opplæring til spesialisthelsetjenesten for alle helseregioner med Paulsen og Ljungblad som instruktører, inkludert webinar som var åpent tilgjengelig for alle (se lenke lengre nede). HINE anbefales også i den nye retningslinjen for oppfølging av personer med CP, som kartleggingsverktøy ved diagnostisering av CP (Metodebok.no). 

Vi har tatt en prat med Nina Kløve i NorCP for å høre om det skjer en ansvarsforskyvning mellom spesial- og førstelinjetjenesten - og betyr det mer ansvar for å avdekke barn med mulig nevrologiske tilstander?

Hvorfor HINE og ikke andre tester?

Tidlig diagnostisering og intervensjon er avgjørende for barn med CP og andre nevrologiske tilstander. Ved å bruke verktøy som HINE, kan helsepersonell raskt identifisere barn med usikker nevrologisk status og iverksette nødvendige tiltak. Dette gir ikke bare bedre prognose for barna, men også en mer effektiv bruk av helsetjenester. I førstelinjetjenesten brukes flere standardiserte kartleggingsinstrumenter for motoriske vurderinger, men det har hittil ikke vært tradisjon for å vurdere nevrologisk status systematisk. Opplæring i HINE vil kunne styrke den kliniske vurderingen til terapeuter og gi et bedre språk for å beskrive det en ser, sier Kløve.

HINE krever ikke sertifisering eller spesielt utstyr, og er enkel å gjennomføre når man har litt erfaring.. Dette gjør det ideelt for bruk i førstelinjetjenesten, hvor det er behov for raske og pålitelige vurderinger av barns nevrologiske status. HINE er spesielt nyttig for å identifisere asymmetrier og nevrologiske avvik, og gir et godt grunnlag for henvisning til spesialisthelsetjenesten.

General Movements Assessment (GMA) er et tilsvarende kartleggingsverktøy som vurderer nevrologi ved et tidlig tidspunkt. Denne testen krever derimot sertifisering og omfattende vurderinger med videoopptak, hvor flere personer uavhengig av hverandre må evaluere videoene for å sikre gyldigheten av diagnosen. Dette gjør GMA mindre praktisk for bruk i førstelinjetjenesten, men svært verdifull for spesialiserte vurderinger hvor det er kjent risiko for CP.

Mer ansvar?

Får fysioterapeuter i førstelinjetjenesten et større ansvar for å identifisere og følge opp barn med nevrologisk sykdom nå enn tidligere? Nei, er det korte svaret fra Kløve. Ønsket er å bygge kompetanse og gi et språk som kan styrke henvisningsgrunnlaget til spesialisthelsetjenesten. Testen kan være nyttig når vi er usikker på hvordan et barn ligger an i utviklingen, da motorikk og nevrolog gjensidig påvirkes. Vi skal ikke slutte å bruke kartleggingsverktøyene vi kjenner til fra før, som AIMS, da dette kan være med på å komplementere undersøkelsen og gi en helhetlig forståelse av barnets utvikling og er et nyttig verktøy i klinikken. Kunnskap om HINE vil også være en styrke for terapeuter i førstelinjen for å tolke resultater fra tester gjort i spesialisthelsetjenesten.

Opplæring og kurs

Tilgjengelighet til opplæring i HINE uavhengig av den enkeltes bosted er sentralt for å sikre et likeverdig tilbud til barn i risiko for CP. Nina Kløve forteller at NorCP og Regional kompetansetjeneste for habilitering (RKHAB) i samarbeid med Paulsen og Wike er godt i gang med å laget en instruksjonsvideo for opplæring i HINE, planlagt publisert høst/vinter 2024. Denne vil være gratis tilgjengelig for alle slik at reisevei og økonomi ikke skal bli til hinder for kompetanseutvikling. 

Det er også en egen HINE ressursside på MacKeith Press (Mac Keith Press | Hammersmith Neonatal and Infant Neurological Examinations) (krever lisens), der en finner bakgrunnen for HINE og forskning gjennomført på testen. Her er det også mulighet for å sende inn spørsmål. Hva gjelder testens tilgjengelighet så er skåringsskjemaet for HINE og «guidance notes» gratis og tilgjengelig på samme nettsiden (Mac Keith Press | Recording and Scoring Proformas and Guidance Notes) .

Kursdatoer og webinar

BUF arrangerer kurs i Hine i Lillehammer 17. oktober og Oslo 25. oktober. Det vil komme flere kurs på nyåret, blant annet i Stavanger og Trøndelag. 

Det er også muleg å ønske seg kurs i sin landsdel ved å ta kontakt med barneogungdom@fysio.no. Mer informasjon finner du i kurskalenderen på fysio.no. 

Klikk her for kurskalenderen

På lenken under kan man se opptak fra webinar om HINE 27. januar, med spesialfysioterapeut Henriette Paulsen og overlege Ulf Wike Ljungblad, begge ansatt ved sykehuset i Vestfold:

 Klikk her for webinar om HINE

 

 

Powered by Labrador CMS