Øystein, Kjersti og deltaker i Team Pølsa

Team Pølsa: Veien mot VM

Fredag 14. februar lanserte NRK en av vårens satsninger «Team Pølsa». Serien dokumenterer en gruppe ungdommer med ulike funksjonsnedsettelser og deres vei mot å delta i skirenn under VM i Granåsen i Trondheim. Som lagleder har NRK med seg tidligere langrennsløper Øystein «Pølsa» Pettersen. Programmet er produsert i samarbeid med Beitostølen Helsesportsenter (BHSS), hvor opptakene fant sted over tre camper. BHSS, kjent for sin ekspertise innen tilrettelagt fysisk aktivitet, har vært en sentral aktør i utviklingen og gjennomføringen av prosjektet.

Publisert Sist oppdatert

Kjersti Owren Linnes er fysioterapeut ved Beitostølen Helsesportsenter. Hun visste ikke så mye om Beitostølen før hun havnet der i turnusperioden. Kjersti trivdes da så godt at hun kom tilbake sommeren etter som vikar, og har nå rundet 5 år på BHSS.  Fysioterapeuten forteller at det som appellerte mest var tankegangen om at alt er mulig, og at hun på BHSS fikk bruke mestring og fysisk aktivitet som sentrale virkemidler i sitt arbeid. «Selv om arbeidsoppgavene er noe annerledes enn det man tenker på som mer «tradisjonell fysioterapi», har jeg heller aldri jobbet mer helhetlig og tverrfaglig enn som nå», oppgir Kjersti.

Beitostølen Helsesportsenter som samarbeidspartner

Kjersti Owren Linnes og Øystein Pettersen

På Beitostølen Helsesportsenter har de bred erfaring med tilrettelegging av idrett og fysisk aktivitet for personer med funksjonsnedsettelser. Linnes forteller at senteret ble involvert i prosjektet etter at regissøren tok kontakt med lederen for barn og unge, Berit Gjessing. Produksjonen hadde gjennom research vært i dialog med flere brukerorganisasjoner som anbefalte BHSS som samarbeidspartner. I tillegg hadde BHSS tidligere vært involvert i NRK-serien "Et hav av muligheter", noe som styrket deres relevanse ytterlige.

Flere fagpersoner fra BHSS deltok i idémyldringer for serien, og en kjernegruppe på fem ansatte, bestående av idrettspedagoger, ergoterapeuter og fysioterapeuter, ble etablert. Linnes fikk rollen som hovedsamarbeidspartner for Øystein Pettersen og fungerte som en faglig støtte under aktivitetene. Hennes rolle innebar blant annet å bidra med fysioterapeutisk veiledning og praktisk tilrettelegging, samt å introdusere Pettersen for hjelpemidler som langrennspiggekjelke og synstolking i skisporet.

Fysioterapiens rolle i prosjektet

Serien ønsker å skape et engasjement rundt ungdom med ulike funksjonsnedsettelser, og å vise frem hvilke muligheter som finnes for aktivitet og deltakelse. Fra et fysioterapifaglig perspektiv var det viktig å synliggjøre hvordan riktig kompetanse, støtte og utstyr kan muliggjøre deltakelse i idrett for personer med funksjonsnedsettelser. Serien illustrerer betydningen av mestring gjennom fysisk aktivitet og hvordan dette kan bidra til økt selvfølelse, sosial inkludering og personlig utvikling.

Forberedelsene involverte en grundig kartlegging av ungdommenes funksjonelle forutsetninger, vurdering av potensielle utfordringer og tilpasning av utstyr. Eksempelvis ble en av deltakerne tildelt en spesialtilpasset langrennspiggekjelke underveis, mens andre deltakere fikk tett oppfølging for å optimalisere teknikker og bevegelsesmønstre.

Gruppebilde av deltakerne

Utfordringer og mestringsopplevelser

Ungdommene ble stilt overfor en rekke utfordringer, både fysisk, mentalt og sosialt. De skulle operere som et lag med ukjente personer, samtidig som de måtte konfrontere egne grenser og frykter. Linnes forteller at det ofte var et stort behov for motivasjon og støtte underveis, da deltakerne aldri visste hvilke utfordringer de skulle gjennom før de stod der. Aktivitetene omfattet blant annet rappellering, isbading, scenefremførelser, skitrening og fjellturer. Disse aktivitetene krevde et tverrfaglig samarbeid mellom helsepersonell og TV-produksjon for å sikre både trygghet og mestring.

Linnes peker på at en av de største utfordringene var balansen mellom tilrettelegging og utfordring. Mens BHSS vektlegger en gradvis og trygg tilnærming, hadde TV-produksjonen et ønske om å forsterke de emosjonelle øyeblikkene. Likevel var begge parter enige om at hovedmålet var å vise hvordan ungdommene kunne overgå egne forventninger og oppleve personlig vekst. I tillegg dukket det stadig opp praktiske utfordringer som måtte løses der og da. Blant annet tilrettelegging av stav-håndtak slik at en av deltagerne fikk godt nok grep til å kunne bruke stavene og justering av sittestilling i piggekjelke for å redusere spastisitet. 

Langsiktige effekter og refleksjoner

Gjennom serien har ungdommene ikke bare fått utfordret seg fysisk, men også utviklet en sterkere selvfølelse og økt tro på egne ferdigheter.

Idrett og fysisk aktivitet gir muligheter til å kjenne på mestring, glede og fellesskap for oss alle. Da i tillegg til det fysiske utbyttet. Det å oppleve en mestring og fremgang kan være med å bygge selvtillit, både til å fortsette å være aktiv, men også i hverdagen ellers. I tillegg er idrett og aktivitet en god arena for inkludering og følelse av sosial tilhørighet, noe mange av disse ungdommene ikke nødvendigvis kjenner på.

Linnes mener at de erfaringene deltakerne har tilegnet seg, og fellesskapet de har dannet, vil ha en varig innvirkning på deres videre liv. Fra et helseperspektiv demonstrerer "Team Pølsa" betydningen av fysisk aktivitet i rehabilitering og sosial inkludering. Ofte antas det at omfattende spesialtilpasninger er nødvendige for å muliggjøre deltakelse, men prosjektet viser at relativt enkle justeringer kan gi store gevinster.

Linnes håper serien kan bidra til å ufarliggjøre tematikken og fjerne stigmaer rundt funksjonsnedsettelser, samt gjerne skape noen verdidebatter. Hun håper at helsepersonell og skole lar seg inspirere av å se at det ofte kreves mindre tilrettelegging og avansert utstyr enn hva man tror, for at alle skal kunne delta og være aktiv.

Kjersti Linnes reflekterer over hva hun har lært av erfaringen og hvordan det har påvirket hennes videre arbeid.

Kanskje handler det om å våge og sette ambisiøse mål – nettopp fordi vi tror på at de kan nås. Jeg har innsett hvor viktig det er å tørre utfordre den enkelte, slik at de får mulighet til å kjenne på mestring og hva som faktisk bor i dem. Når vi mestrer slike utfordringer, blir belønningen desto større. Som en av deltakerne uttrykte det etter et isbad: ‘Nå som jeg har greid dette, kan jeg klare alt!’

Hun forteller videre at det var tilfeldig at det var hun selv som havnet mest foran kamera. I serien får vi også treffe flere fra det tverrfaglige miljøet på Beitostølen Helsesportsenter, blant annet ergoterapeuten Svein, teamleder og fysioterapeut Berit, samt idrettspedagogene Maja og Espen. Svein bistod blant annet med alt praktisk, samt tilpasning av kjelke. Maja og Espen bodde på hytten sammen med deltakerne gjennom oppholdene deres på camp. 

Seriens første episode ser du allerede nå på NRK.

Powered by Labrador CMS