Sammendrag av artikkel
Deltakelse i sport for personer med autismespekter-diagnose - et skifte i fokus fra symptombegrensning til prestasjon
Barn og ungdom med autismespekterforstyrrelse er generelt mindre fysisk aktivitet enn sine jevnaldrende [1] . I følge diagnosemanualen DSM-5 [2] er autismespekterforstyrrelse karakterisert av vedvarende utfordringer med sosial kommunikasjon og interaksjon i flere kontekster. Dette kan komme til uttrykk ved utfordringer med sosial-emosjonell gjensidighet, ikke-verbal kommunikasjon og det å forme og opprettholde relasjoner. I tillegg kan diagnosen innebære restriktive eller repetitive mønster for oppførsel, interesser eller aktiviteter.
Vi har kartlagt studier som omhandler sportsintervensjoner for individer med autismespekterforstyrrelse. I kartleggingen fant vi at de fleste studier fokuserer på symptomhåndtering og problematisk adferd, og ikke sportsdeltagelse for glede, mestring og prestasjon. Nesten ingen studier har sett på hvordan sportene er egnet for individer med autismespekterforstyrrelse.
Vi ønsker å bistå foresatte, barn og ungdom, samt fysioterapeuter i å velge de riktige idrettene for individer med de mest vanlige symptomene ved autismespekterforstyrrelse. Derfor har vi sett nærmere på om noen idretter er bedre egnet for individer med autismespekterforstyrrelse, gitt deres symptomer og med den hensikt å kunne prestere og konkurrere på tilnærmet like vilkår som andre. Studien baserer seg på en underliggende antakelse om at i enkelte idretter kan reglene og dens spesifikke krav være mindre triggende for symptomer hos personer med autismespekterforstyrrelser, og i noen idretter kan symptomer på autisme være en fordel i prestasjonssammenheng.
Vi har i en nylig skrevet artikkel presentert en oversikt over sportskategorier, og diskuterer hvordan disse kan være kompatible med noen vanlige symptomer ved autismespekterforstyrrelse. Vi presenterer eksempler på hvordan dette kan variere innenfor hovedkategorier av idretter og hvilke typer idretter som kan være best egnet for personer med autismespekterforstyrrelser. Det er viktig å understreke at alle individer med autismespekterforstyrrelse er unike individer, og at våre anbefalinger er ment som en veiledning mer enn som en fasit.
Vi har i artikkelen konkludert med at individuelle idretter hvor utøveren kan gjennomføre sin egen aktivitet uten å ta hensyn til andre, er best egnet for personer med autismespekterforstyrrelser. Dette inkluderer idretter som løping, alpint og golf. Men også lagidretter hvor individene er på lag, men utfører egne oppgaver, slik som ulike typer stafett kan være godt egnet. I artikkelen presenterer vi tabeller med oversikt over hvilke idretter som anses som egnet for individer med symptomene på autismespekterforstyrrelse, og oversikt over fysiske kravene innenfor ulike kategorier av idretter satt opp mot typiske fysiske utfordringer forbundet med autismespekterforstyrrelse. Artikkel foreligger per nå kun i preprint-versjon, hvilket betyr at den foreløpig ikke er godkjent for publisering i fagfellevurdert tidsskrift. Jeg vil likevel oppfordre alle til å lese artikkelen vår for å se hvordan vi diskuterer samspillet mellom ulike faktorer og symptomer ved autismespekterforstyrrelse og hvordan idrettenes egnethet varierer med forutsetninger hos individet.
Til slutt vil jeg anbefale en artikkel av Wertheim & Abstein [3] People with Autism Spectrum Disorder Embrace Sports. Her presenteres eksempler på hvordan barn med autismespekterforstyrrelse kan inkluderes i idretten. Også John (Doomsday) Howard, Pro UFC MMA utøver deler sin historie og kommer med sitatet:
“I think sports help with autism, I do. Help with confidence. Help with muscle tone. Help with coordination. In some situations, the [athlete with autism] could even have an advantage. Because as someone with autism, you’re always calculating. You’re always trying to solve that puzzle. You have this survival pressure, where you are concentrating on getting out of the situation and not concentrating on anything else.”
For mer informasjon se hele artikkelen her PsyArXiv Preprints.
1. Case L, Ross S, Yun J. Physical activity guideline compliance among a national sample of children with various developmental disabilities. Disability and Health Journal. 2020;13(2):100881.
2. Association AP. Desk Reference to the Diagnostic Criteria From DSM-5. Washington American Psychiatric Publishing; 2014 [cited 2022 17.08].
3. Wertheim JA, S. . Defying expectations, people with autism are participating and excelling in sports Sports illustrated. 2016.