De ansatte på NASKO - f.v. Marit de Bortoli (forsker), Kirsti Riiser (seniorforsker), Marte Morken Høyland (rådgiver), Helene Saksvik Ringås (rådgiver), Hanne Nissen Bjørnsen (avdelingsdirektør), Marit Dromnes Manvik (rådgiver), og Tonje Lervold (rådgiver).

Tverrfaglig fagseminar i regi av Nasjonalt kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten: Fysioterapeutene må kjenne sin besøkelsestid

Publisert

6.-7. juni inviterte det nye kompetansemiljøet for helsestasjons- og skolehelsetjenesten, NASKO, til sitt aller første fagseminar på Scandic Hell, Stjørdal. Kolleger fra helsestasjons- og skolehelsetjenesten fra hele landet var invitert, det samme var også representanter fra offentlig forvaltning, fagforeninger og UH-sektoren. Fagseminaret var det første store arrangementet i NASKOs regi. Blant de nesten 200 deltagerne var det barne- og ungdomsfysioterapeuter fra flere kommuner.

Etterlengtet prosjekt

NASKO er et etterlengtet kompetansemiljø, og avdelingsdirektør Hanne Nissen Bjørnsen gav en kort innføring i nesten 30 års arbeid med å få det på plass – helt fra (den gang) helsesøster Kari Glavins første prosjektarbeid tilbake i 1996. Glavin var for øvrig hedersgjest under seminaret. Deretter ventet et spennende, faglig aktuelt og underholdende foredrag med fastlege Kaveh Rashidi, om kampen for helseinformasjon. 

Vår egen faggruppeleder, Ingunn Skogseth-Stevens, var deltager i en sofaprat om forventninger til NASKO, sammen med bl.a. representanter fra Landsgruppen av Helsesykepleiere i NSF, NSF Jordmorforbundet, og Elevorganisasjonen. Skogseth-Stevens la vekt på at det er viktig med involvering av de ulike faggruppene, for å sikre et enda bedre tilbud i den universelle, tverrfaglige helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Videre ytret hun et ønske om jevnlige møter med faggruppeledere og andre fra feltet, for å ha tilstrekkelig nærhet til praksisfeltet, og kartlegge behovene der ute. Hun understreket også behovet for å opprette en kunnskapsportal med oversikt over verktøy og tiltak, og et ønske om at NASKO skal være en pådriver for å evaluere tiltak som allerede eksisterer. Det var en tydelig faggruppeleder vi så på scenen. Videre i programmet var det mange korte foredrag med aktuelle faglige tema fra både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Særlig aktuelt for fysioterapeuter var foredragene om kritisk tenkning om helsepåstander, og Øystein Tvetes foredrag om helseapper og digitale tjenester. Hvis du er nysgjerrig på det øvrige programmet, ligger alle presentasjonene fra fagseminaret ute på NASKO sine nettsider.

Både regionleder og faggruppeleder tok turen til NASKOs første fagseminar. F.v. Ingunn Skogseth-Stevens (faggruppeleder i NFF BUF), Jan Frode Rønning (regionleder i NFF Region Midt), Marte Morken Høyland (fysioterapeut og rådgiver i NASKO), og Kirsti Riiser (fysioterapeut, professor og seniorforsker i NASKO).

Hva ønsker vi fra NASKO?

I forkant av fagseminaret, ble det sendt ut en spørreundersøkelse til alle ansatte i helsestasjons- og skolehelsetjenesten i norske kommuner, der de totalt 1100 respondentene ble bedt om å melde inn både behov og ønsker. En viktig del av fagseminaret var derfor å presentere listene med oversikt over innsamlede forskningsbehov og -ønsker. Videre fikk alle seminardeltagerne delta i diskusjoner og «live» avstemminger, som til slutt resulterte i to topp 10-lister for forskningsbehov– én for svangerskapsomsorg og helsestasjon, og én for skolehelsetjeneste og HFU. Listene er ikke eksklusive for NASKO, men er ment å gi en pekepinn på hva målgruppen ønsker. Listen vil publiseres i et vitenskapelig tidsskrift, og deretter på NASKOs nettsider. Det er gledelig for barne- og ungdomsfysioterapeutene at det kom med fysioterapirelevante tema på begge topp 10-listene.

Det var likevel ikke en stor andel fysioterapeuter som tok seg tid til å svare på undersøkelsen.

På et fagseminar for helsestasjons- og skolehelsetjenesten, er det ikke overraskende at majoriteten av deltagerne var helsesykepleiere. Det gjaldt også for respondentene på spørreundersøkelsen i forkant. Spørreundersøkelsen ble dog delt i mange fysioterapi-kanaler, bl.a. via Faggruppen for barne- og ungdomsfysioterapeuter, Facebook-siden «Forum for barne- og ungdomsfysioterapeuter», og gjennom e-post. I tillegg bør flere fysioterapeuter ha fått den tilsendt via ledere eller helsesykepleier-kolleger. Det var likevel ikke en stor andel fysioterapeuter som tok seg tid til å svare på undersøkelsen. Her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid i fremtiden – hvis fysioterapeutene skal hevde sin rett og sin naturlige plass i helsestasjons- og skolehelsetjenesten, må vi være med og påvirke når beslutninger skal tas. På et tverrfaglig fagseminar hadde det absolutt vært gledelig med enda flere fysioterapeuter til stede!

I NASKO er tverrfagligheten representert blant de ansatte. I tillegg til helsesykepleiere og forskere i 100 % stillinger, samt jordmor i 20 % rådgiver-stilling, er også barne- og ungdomsfysioterapeut Marte Morken Høyland ansatt i 20 % rådgiver-stilling. Professor i fysioterapi og seniorforsker Kirsti Riiser, er ansatt i 20 % forsker-stilling. Slik får fysioterapeutene en viktig stemme inn i det videre arbeidet med å bygge opp NASKO til et faglig sterkt kompetansemiljø. Et av de virkelig store oppdragene for NASKO, er å bygge opp en etterlengtet kunnskapsportal. Rådgiverne er så vidt kommet i gang med arbeidet sammen med Helsebiblioteket, og en prototype ble presentert på fagseminaret. Her vil det komme mye fysioterapi-relevant innhold etter hvert. Vi ser frem til at NASKOs arbeid skal bære frukter langt inn i fremtiden, i tett samarbeid med praksisfeltet. 

Ønsker du å holde deg oppdatert på hva som foregår i NASKO, kan du abonnere på NASKO sitt nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS