Retningslinjer

TBUF fotball barn

Hvor farlig er det å heade ballen?

Flere land har innført forbud mot å heade ballen for unge fotballspillere. Hva baseres anbefalingene på? Og hva gjøres i Norge?

Publisert Sist oppdatert

"Hvor farlig er det å heade ballen?"

Les saken på Forskning.no 

Forskning.no har skrevet om anbefalingene rundt heading av ball, studier på sammenhengen med hodeskader, og har noen avsnitt om barn og unge.

Internasjonale anbefalinger

I Sverige anbefales fotballspillere under 13 år ikke å trene på headinger, i England prøver man å forby headinger for alle under 12 år fra om med sesongen 2023-2024, og i USA er headinger forbudt for alle under 11 år og begrenses for 12- og 13-åringer. Skotske proffspillere får ikke heade en dag før og en dag etter kamp.

I studier fra Sverige og Skottland så forskere på forekomsten av hjernesykdommer blant voksne fotballspillere, og fant høyere risiko for dødelighet og demens. Den skotske studien viste at risikoen varierer med hvor på banen man spiller, der risikoen for demens var høyere blant forsvarsspillere. Hva gjør vi i Norge?

Forskning.no har spurt forskere ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole. 

Thor Einar Gjerstad Andersen er idrettslege og professor i idrettsmedisin ved Senter for idrettsskadeforskning. – I Norge følger Fotballforbundet UEFAs nyeste retningslinjer når det gjelder heading i barne- og ungdomsfotball, forteller Andersen.

Fotballer finnes i ulike størrelser, og barn fra seks til ni år bruker lettballer. Lettere baller gjør at ballen ikke blir så hard i sammenstøt med hodet når jentene og guttene nikker ballen, forteller Andersen.

Bedre å trene på å heade enn å forby?

Antall treningsøkter med heading skal også være begrenset. Samtidig er det viktig at barna lærer seg hvordan de skal heade, fordi nikkinger er en del av fotballen og forekommer i kamper, mener han.

– Da blir det også viktig å heade med riktig teknikk, det vil si bruke pannen og stramme nakkemusklene, forklarer Andersen. Dette bekreftes av Henrik Zetterberg. Han er professor i nevrologi ved Göteborgs universitet: – Kontrollerende nikkinger virker ikke å gi noen skader. Men om man ikke lykkes med å stramme nakken, kan man få rotasjonsskader, sier han til forskning.se.

– Det viktigste er å skape oppmerksomhet om at hodeskader, blant annet at hjernerystelser må tas på alvor og håndteres etter gjeldende internasjonale retningslinjer, sier Andersen.

Les hele artikkelen på forskning.no.

Programlederene Narve og Lars Martin.

Skallebank - en podcast om hjernerystelser

Osteopat Lars Martin Fischer og Fysioterapeut Narve Bjørneseth fra Apex-klinikken startet i 2020 en podcast om hjernerystelse. I beskrivelsen står det "Podcasten for deg som har slått hodet, kjenner noen som har gjort det eller bare ønsker å vite mer om en tilstand det fortsatt verserer mange myter om". 

Podcasten har korte episoder på 10-16 minutter, med fakta, intervjuer og diskusjoner. I episodebeskrivelsen lenker de også til anbefalte artikler og ressurser.

I de to første episodene med titlene "Intro og mytedreping" og "G-kraft, strukne celler og lite luft" oppsummerer de lettfattelig hva som skjer under en hjernerystelse. Relevant barne-relatert innhold finnes også i "Idrett, smeller og skjema" hvor de tar for seg verktøy (også i barneversjon) for å vurdere om en utøver skal tas av banen, og "Bare barn er barn". Andre tema er Post Commotio Syndrom, retur til jobb og idrett, svimmelhet, depresjon, hodepine, kjønnsforskjeller, skjermbruk, forebygging og forskning.

Podcasten finner du på Spotify, og andre steder du lytter. 



Ressurser

Norsk Fotballforbund (2023) Retningslinjer for heading i barne- og ungdomsfotballen.
https://www.fotball.no/barn-og-ungdom/2023/retningslinjer-for-heading-i-barne--og-ungdomsfotballen/

Norsk Fotballtrenerforening (2023) Gradvis tilnærming til headinger. https://fotballtreneren.no/2023/08/17/gradvis-tilnaerming-til-headinger/

D. F. Mackay et. al. Neurodegenerative Disease Mortality among Former Professional Soccer Players. New England Journal of Medicine, 7. November 2019.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1908483

E. R. Russell et. al. (2021) Association of Field Position and Career Length With Risk of Neurodegenerative Disease in Male Former Professional Soccer Players. JAMA Neurology, 2. August 2021. 
https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2782750

Powered by Labrador CMS