Kongress i barne- og ungdomsfysioterapi 2024
- “Hva tenker dere hvis jeg sier VR på en mekanisk hest som terapiridning for barn?”
Fysioterapeutene Lene Ziener og Lars Peder Bovim hadde aldri møttes eller hørt om hverandre før Kongress i barne- og ungdomsterapi i Bergen i fjor. Ett år senere sitter de nå med resultatet av det møtet – et prosjekt som involverer ridefysioterapi, mekanisk hest og virtuell realitet.
Lene Ziener
er spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi og har lang erfaring
med ridefysioterapi. I år presenterte Lene og Lars Peder prosjektet sitt sammen på kongressen, som et godt eksempel på hvordan ideer kan vokse til noe større når man møtes. Hun hadde allerede pitchet ideer for et firma når de kom i kontakt på kongressen i fjor.
Lene: — Jeg spurte “Hva tenker dere hvis jeg sier VR på en mekanisk hest som terapiridning for barn?”. Noen lo og synes jeg var litt gærn. Så tok det jo mye mer fart når vi møtte Lars Peder.
Lars Peder er fysioterapeut med master i fysioterapivitenskap fra UiB, og leder for Energisenteret på Haukeland Universitetssjukehus. Han er spesielt interessert i idrett og fysisk aktivitet som mestringsarenaer for barn og unge med spesielle behov, og er ikke fremmed for å bruke gaming og virtuell realitet (VR) for å komme dit.
Lars Peder: —I fjor hadde jeg presentasjon på kongressen om VR, «Er det en flopp eller en reell del av fremtidens fysioterapi?». Da var jeg tydelig på at mye av det som lages nå er tull og kan bli forkastet, men det vi må klare er å sortere ut er hva som er laget med en tanke om å spesifikt brukes i rehabilitering, sier Lars Peder.
Lars Peder har vært sentral i innføringen og bruk av VR-rom i rehabilitering og behandling med barn og unge på Haukeland Universitetssjukehus, som du kan lese mer om i sakene fra NRK “VR-teknologi skal hjelpe ungdom som ble født for tidlig”, og fra Helse-Vest “Behandlar unge med VR-teknologi”.
Konseptet bruker en mekanisk hest som etterligner bevegelsene man opplever
når man sitter på en hest, og VR-brillene brukes som en motivasjonsfaktor.
Akkurat nå pågår et prosjekt med Foreningen for Muskelsyke, finansiert av Stiftelsen DAM. Både Lars Peder og Lene understreker at dette er et verktøy, som brukes som en hvilken som helst
annen aktivitet (basket, svømming, lek) fysioterapeuter benytter seg av og
som barn og unge synes er motiverende.
Lars Peder: — Det som er interessant er å se hvilke oppgaver du kan legge til i VR som trigger bevegelsene vi er interesserte i. Spillet kompletterer med rotasjonsbevegelsene når man snur seg i ulike retninger, strekker seg og plukker gulerøtter til hesten, og variasjonen som spillet kan tilby. Ting vi allerede jobber for og kan som fysioterapeuter.
Lene: —Dette er for å gjøre det mer lekbasert, gjøre det morsommere, og trene “uten å trene”.
Lars Peder: —Det er jo gøy å gjøre ting som du ikke kan gjøre i virkeligheten, for eksempel fly. Og man lar jo kanskje ikke så ofte barn kaste øks fra hesteryggen.
Lene: — Men her kan man det!